Van diep onder de grond op naar de sterren en ver daar voorbij

din, 2014-04-01

Fout! Het gaat hier niet over Buzz Lightyear uit de Disneyfilm Toy Story, maar over de uitstap van een aantal cursisten.

Een uitnodigende affiche informeerde de cursisten van Tielt-Winge over de 'campus-uitstap' die op 1 april zou plaatsvinden. Neen hoor: geen aprilvis!

Met een bus vol enthousiastelingen van de campus, versterkt door een groep cursisten uit Haacht, Daniëlle Vounckx als reisbegeleidster en de drie leerkrachten van de campus Tielt-Winge, Ann, Ilse en Suzy, trokken we richting Blegny voor een bezoek aan de mijn.

Deze mijnsite is een van de vier Waalse mijnsites die ondertussen door de Unesco als werelderfgoed is erkend. En maar goed ook dat die erkenning er is gekomen, want niemand mag vergeten hoe onze (voor-) voorouders hebben gezwoegd en gezweet in de koolputten.

Het introductiefilmpje maakte ons al heel wat wijzer. Daarna stonden twee uitstekende gidsen ons op te wachten. Ze brachten ons 30 tot 60 meter onder de grond. Beide gidsen waren gewezen mijnwerkers en trakteerden ons op een rondleiding om u tegen te zeggen. Met een lach en een zwans, maar telkens met het nodige respect voor de overleden kompels, vertelden zij ons hoe het leven er ondergronds aan toeging. Duidelijk, leerzaam, indrukwekkend... Iedereen was het erover eens: dit was écht wel de moeite waard!

De voormiddag konden we afsluiten met een picknick in het zonnetje. Een klein groepje maakte de tocht tot boven op de terril om van een prachtig uitzicht te genieten. De beklimming van de 197 trappen maakte ons duidelijk of we al dan niet in goede conditie verkeren ;-)

Om 14 uur vertrokken we met de bus richting Genk naar het Cosmodrome. Ook hier kregen we eerst een film te zien. Leuk was het om aan de sterrenhemel op zoek te gaan naar de Grote en Kleine Beer, de Draak, de Leeuw, de Poolster... Wie welke wens heeft gedaan bij de vallende sterren blijft het grootst bewaarde geheim. Verder keken we nog naar de zon via een sterrenkijker die alles tot 400 keer kan vergroten. We moesten ook diep in mekaars ogen kijken. Groeide er daar iets moois tussen enkele deelnemers?

En de zon... die was uiteraard van de partij op deze 1ste april. Vooraleer we terug naar onze vertrekplaats werden gebracht, konden we nog nagenieten van een drankje en een hapje op het prachtige terras. Ja, zelfs een ijsje deed deugd op deze fantastische 'zomerse' dag. Een klein groepje sportievelingen ging nog een korte wandeling maken in de Kattevennen. Weer een mooi plekje in Limburg om te onthouden!

Om 19 uur zat onze leuke dag er op. Snel naar huis en de volgende dag weer klaar voor het werk, school of andere dagelijkse beslommeringen.

Bedankt aan allen voor deze fijne dag!

Tekst: Suzy Van der Borght