Smeltkroes van culturen en nationaliteiten

don, 2015-02-12

Eenmaal per jaar wordt de tweede verdieping van de campus in Diest ingepalmd door de cursisten van de lerarenopleiding en de cursisten en leerkrachten van de taalopleidingen. Samen zetten ze hun schouders onder dit unieke project en creëren zo voor 1 dag het meest warmhartige dorp van Vlaanderen.

Wat dit project zo uniek maakt is de samenwerking tussen de cursisten van twee verschillende opleidingen binnen het centrum. De lerarenopleiding zorgt voor de organisatie en de omkadering van de avond en voor een aantal taalexperts. Vanuit de taalopleidingen komen (near-)native speakers het team van experts versterken.

De avond wordt georganiseerd om taalcursisten de gelegenheid te geven een gekozen taal in een ontspannen sfeer in te oefenen. De taalexperts spelen met hen levensechte situaties na: een bezoek aan een Nederlandse dokter, een Italiaanse kledingzaak, een Engels politiekantoor, een Franse markt, een Spaans restaurant, ...

De experts hebben ook dit jaar de lokalen weer gezellig aangekleed en gezorgd voor de nodige attributen (kledij, folders, groenten, fruit, ...) om de beleving zo realistisch mogelijk te maken.

Het talendorp is telkens een echte smeltkroes van culturen en nationaliteiten. De deelnemende taalcursisten waren net als vorige jaren vol lof over het concept en de organisatie. Maar de taalcursisten verdienen zelf ook een dikke pluim voor hun enthousiaste deelname en dus het welslagen van de avond.

Het was een waar genoegen om alle aanwezige taalcursisten en alle taalexperts, ongeacht huidskleur, culturele achtergrond, religie of wat dan ook, samen te zien en te horen communiceren. Iedereen heeft zijn beste beentje voorgezet en heeft ondervonden hoe leerrijk het ongedwongen inoefenen van een taal is. Ondanks hun twijfels en onzekerheid hebben alle taalcursisten zich fantastisch uit de slag weten te slaan tijdens de conversaties.

Wie van al het praten dorst had gekregen, kon in het Babbel-lo café terecht voor een verfrissend drankje en eventueel voor nog meer gesprekjes alvorens tevreden naar huis terug te keren.

We stellen vast dat iedereen nu reeds reikhalzend uitkijkt naar de editie van schooljaar 2015-2016.

Tekst: Myriam Sterckx