Op bezoek in de moskee van Beringen

vri, 2017-06-02

Op 18 april zijn de cursisten AAV van de Oranjerie op excursie getrokken naar Beringen. Daar bezochten ze onder meer de moskee. 

Alvorens ze de moskee mochten betreden, werd er gevraagd om de schoenen uit te doen. Eens de schoenen keurig in de voorziene schappen stonden, ging iedereen naar binnen. Wat opviel, was het gebrek aan religieuze afbeeldingen aan de muren. Wel was de moskee mooi afgewerkt met tegeltjes, grote kroonluchters en een tapijt.

Er werd uitgebreid verteld over het ontstaan van de moskee en de moslims in de regio. Zo kwamen de cursisten te weten dat de mijnwerkers uit Turkije voor de bouw van de moskee gezorgd hebben. Ook ontdekten ze dat je een koran nooit op de grond legt en dat je deze als niet-moslim eigenlijk niet mag aanraken.

De moslims bidden verschillende keren per dag en hierbij worden de mannen en vrouwen strikt gescheiden. De eigenlijke moskee is alleen voor mannen bedoeld. De vrouwen mogen thuis bidden of in de kelder van het gebouw. Deze is minder mooi versierd dan het bovengedeelte.

Bij het vertellen over de koran, werd duidelijk dat de islam- ondanks de soms negatieve berichtgeving in de media- vrede en respect propageert.Het was zeker en vast een leerrijke uitstap en de moeite waard om nog eens te bezoeken!   Moskee Beringen