England 2016

din, 2016-05-03

Vorige week trokken bijna vijftig cursisten Engels van CVO De Oranjerie onder begeleiding van drie leerkrachten naar Engeland.  De reis ging naar Kent, een prachtige heuvelachtige streek met mooie historische stadjes en een fraaie kust.  Het was een bont gezelschap, met cursisten uit Diest en Haacht, van beginners tot gevorderden.

De overtocht met de ferry vanuit Calais naar Dover verliep rimpelloos.  Er werden volop foto’s gemaakt op het dek, en al snel doken de indrukwekkende witte krijtrotsen op aan de horizon.  Er stond een stevige wind, maar de zon was van de partij: ideaal!

De bus bracht hen naar het kasteel van Dover.  Ter gelegenheid van Saint-George’s Day (de patroonheilige van Engeland werd die dag gevierd) vonden allerlei festiviteiten plaats op het domein.  Na een lekkere lunch van soep en typische Engelse sandwiches in de vorm van een driehoek, trokken de cursisten er op uit.  Het kasteel werd verkend, de toren beklommen, sommigen trokken een harnas aan of schoten met pijl en boog. 

Aansluitend werden de benen gestrekt voor een fikse wandeling langs de krijtrotsen.  Het zicht op de zee, en in de verte Calais, was werkelijk fenomenaal!  De cursisten maakten gretig foto’s, ook van de wilde paarden, schapen en konijntjes die in het natuurgebied vertoefden.

Daarna reden ze met de bus naar het noorden van Kent, om een kort bezoek te brengen aan de ‘geheime tuinen’ van Sandwich.  Deze prachtige tuin, omgeven door oude stenen stadsmuren,  is een oase van rust.  In het hart van de tuinen staat een prachtig herenhuis.  De cursisten bewonderden de verschillende bloemen, struiken en bomen en natuurlijk de typische Engelse stijl van tuinaanleg.

Na al deze activiteiten reden ze naar hun hotel dichtbij Canterbury.  Daar genoten de cursisten van een smaakvol driegangenmenu, waarna er ‘tussen pot en pint’ ruimte was om elkaar beter te leren kennen.  Het was een fijne avond met veel gesprekken en gelach.

Zondagochtend werd de dag gestart met een typisch Engels ontbijt, met bonen in tomatensaus en worstjes!   Daarna trokken ze richting Canterbury centrum waar ze in kleine groepjes plaatsnamen in roeibootjes.  Ieder bootje werd vakkundig geroeid door een charmante gids die duidelijke uitleg verschafte over de rijke geschiedenis van de stad. 

Vervolgens werd het stadscentrum van Canterbury verkend aan de hand van een foto-zoektocht.  De gezellige kasseistraatjes met typische huisjes waren gezellig om door te wandelen.  Er was tijd om wat te shoppen, een kop koffie te drinken of souvenirs te kopen.  De verschillende groepjes cursisten kozen met zorg een typische Engelse pub uit voor de ‘Sunday Lunch’. 

De tweedaagse werd afgesloten met een bezoek aan de kathedraal van Canterbury.  Dit imposante bouwwerk werd terecht door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.  De verschillende glas-in-loodramen zijn prachtig!

Moe maar voldaan keerden ze richting huiswaarts.  Niet met de ferry deze keer, maar met de bus door de Eurotunnel.  Aangekomen in Calais, reden ze richting België. 

Het was al donker toen de bus de cursisten in Haacht of in Diest afzette.  Het was een geslaagd weekend: de bezienswaardigheden waren de moeite waard, de sfeer was uitermate goed, het weer was fris maar met de nodige zonneschijn (en geen regen!)… Kortom: it was great! 

England 2016